Geschiedenis van Solido toys miniatuur auto,s

 
 
Home

Geschiedenis van Solido toys

Solido is een Franse fabrikant van miniatuurauto's.

In 1934 werd het bedrijf officieel opgericht door de Fransman Ferdinand de Vazeilles, die reeds sinds het begin van de jaren 30 van de 20e eeuw miniatuurauto's modelleerde. Het eerste model was in 1932 een "bougie op wielen".

De eerste Solido lijnen (Major, Junior en Baby) werden geÔntroduceerd in 1932, 1933 en 1935, respectievelijk.

Veel belangrijke technische innovaties op het gebied van vormen en gieten van modellen zijn afkomstig van Solido en worden nog steeds wereldwijd toegepast.

Zo was Solido 1 van de eerste fabrikanten die modellen in de schaal 1 op 43 maakte. In de loop van de tijd had Solido al meer dan 100 octrooien op het gebied van miniatuurauto's. De meeste modellen waren gebaseerd op modellen uit de Franse automobielindustrie.

In 1932 een aantal van het eerste voertuig kits werden gemaakt in Zamac, gelabeld met het thema "speelgoed met transformaties" verwijzend naar hun verende motoren die hen voortbewegen over de vloer. Het gevoel was enigszins als wat Schuco bood in Duitsland.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf en de fabriek verder naar het westen verplaatst naar een oude stenen voormalige waterkrachtcentrale gebouw in het centrum van Ivry-la-Bataille in NormandiŽ.

In 1952, een kleinere nogal ruw 1:60 schaal serie werd geÔntroduceerd met 12 modellen.

Door de jaren 1960, modellen werden voortdurend verbeterd in detail en realisme, en werden vaak gebaseerd op blauwdrukken van de werkelijke autofabrikanten. De serie '100' was een combinatie van realistische productie van auto's, evenals competitie modellen, meestal van Europese fabrikanten. Franse CitroŽn, Peugeot, Renault en Matra waren vaak de focus, maar voertuigen uit ItaliŽ en Duitsland kwamen ook vaak voor. British selecties waren minder gangbaar.

De late jaren 1960 waren een moeilijke tijd voor gegoten voertuig fabrikanten in het algemeen, maar Solido overleefd terwijl Franse Dinky stopte in 1971. In het midden van de jaren 1970, waren er ongeveer 50 modellen in de standaard Solido lijn.

Beginnend in 1964 Heeft Solido vintage voertuigen modellen opgenomen in hun assortiment, te beginnen met de 1928 Mercedes SS. Deze waren iets groter en complexer dan de leiders in het veld op het moment, de Matchbox modellen van weleer, en beter afgewerkt, maar niet zo gedetailleerd als Rio Models . Het maken van oldtimers had het voordeel dat ze nooit uit de datum groeide - inderdaad een aantal modellen werden geÔntroduceerd in het midden van de jaren 1960 en werden nog steeds gemaakt bij Solido.

Bijvoorbeeld, Corgi en Dinky gebruikt flashy, maar inauthentic "juwelen" voor koplampen en achterlichten, terwijl Solido onderscheidde zich door verstandig gebruik van duidelijke plastic voor verbeterde realisme. Als Solido een zwak had, kan het in de verf zijn geweest. Bij momenten leek kleuren oneven (zoals de fel groen voor de 1960 Thunderbird) en het aanbrengen van verf was vaak dun en nogal korrelig (Rixon aangeduid als "iets gehamerd. Ter vergelijking, Burago of Eligor Modellen had rijke verf banen met gladde en glanzende afwerking.

Verpakkingen varieerde van saai tot helderder naarmate de tijd verstreek. Sommige 1950 dozen waren feller rood, wit en geel. In de vroege jaren 1960 waren dozen van een lichtgroene en witte belettering met voertuigen getoond in roest gekleurd en die lijnen waren heel gewoon. Lichter gekleurde blauw of lavendel dozen verscheen ook, maar door het midden van de jaren 1960, deze nogal verwijfde verpakking gaf manier om meer opvallende stevige rode dozen met belettering en auto afgebeeld in wit. De eerste van deze rode doos auto's werden genoemd de "bolide" (meteoor of vuurbal) series, en gaf de Solido modellen nieuwe opwinding en nieuwe mannelijkheid. De meeste doosjes in de jaren 1970 en 1980 waren enkele variatie op rood, geel of oranje, en dan plastic 'vitrines werden uitgevoerd met licht kartonnen kaften in diverse glanzende kleuren.

In 1970 was het bedrijf vrij divers in modellen, het maken van een superieure lijn van klassieke auto's ongeveer 12 modellen, militaire voertuigen (ongeveer 40 modellen), bedrijfsvoertuigen ongeveer 15 modellen, en een reeks grotere zwaardere gegoten rolwielen (ongeveer 10 verschillende modellen). Verschillende gift sets waren beschikbaar. Tijdens de vroege jaren 1970 werd Solido de markleider van de collectible 1:43 schaal gegoten voertuig.

Aan het einde van de jaren 1970, tijdens de financiŽle crisis, Werd Solido opgenomen in de groep Jouef, Delacoste & Heller. Het nieuwe bedrijf heette Heller-Solido SA.

In 1982 werd Solido door zijn befaamde concurrent Majorette overgenomen. In 1987 ontwikkelde Solido zijn eerste model op 1:18, een Bugatti Royale. 1992 was een slecht jaar. Moederconcern Majorette ging failliet en werd overgenomen door Ideale loisirs. In 1995 werd het bedrijf vervolgens doorverkocht aan het Duitse Triumph-Adler die op zijn beurt het bedrijf in 2003 doorverkocht aan het grootste Franse speelgoedconcern, Smoby. In 2015 werd het onderdeel van OttOmobile.

Solido bouwde modellen in 1:87, 1:60, 1:50 (vrachtwagens), 1:43, 1:18 en 1:12. Eind jaren 90 van de vorige eeuw werden diverse oudere modellen door Solido dochter Verem opnieuw uitgegeven.

Solido voerde geleidelijk andere maten naast 1:43, zoals 1:18 Prestige lijn die populair in de jaren 1990 was. De Mini Cooper in deze groter formaat werd gemaakt in schaal 1:16. Zoals met de meeste model makers, Solido bood ook modellen in verschillende promotionele edities, zoals de Renault versierd met "Stem voor Coluche" markeringen. Het werd gemaakt toen oneerbiedige Franse komiek Coluche Michel kort liep voor president van het land, volgens opiniepeilingen bleek hij eigenlijk te kunnen winnen.

           

   

 

Model auto Plaatsnaam
www.raysautos.nl Amersfoort
www.geerligsdejong.com Doetinchem
www.wentinkhobby.nl Arnhem
www.toms.nl Purmerend
www.autopassion.nl  Haarlem
www.automodellen.nl Doetinchem
www.autoshophetstuurwiel.nl  Assen
www.automobiliahaarlem.nl Haarlem
www.schuitenminiaturen.nl  Rotterdam
www.autolandhilversum.nl Hilversum
www.qualityscales.nl Stadskanaal
www.vos-api.nl Apeldoorn
www.pijp-lines.nl Enschede
www.hobbycar.nl Tilburg
www.interhobby.nl Nijmegen
www.jadaclub.com Nederla

 

Home