Geschiedenis van Schabak modell toys miniatuur auto,s

 
 
Home

Geschiedenis van Schabak modell

Schabak is een speelgoedfabrikant die in Duitsland zit en is gevestigd in Neurenberg. Het bedrijf staat bekend om zijn lijn van Duitse auto's en commerciŽle luchtvaartmaatschappijen. De relatie van het bedrijf met het Duitse Schuco Modell is opmerkelijk.

Schabak werd in 1966 opgericht door Max Haselmann, Gerhard Hertlein, Horst Widmann en Wolfgang Stolpe. Het bedrijf begon als speelgoedverdeler, voornamelijk voor speelgoed van Schuco Modell  en niet als producent. Toen Schuco eind jaren zeventig failliet ging, verwierf Schabak de meeste gereedschappen van Schuco (auto's en vliegtuigen) en maakte met veel luchtvaartmaatschappijen overeenkomsten om modelvliegtuigen te blijven produceren.

Het bedrijf gaf veel van Schuco's eigen diecast vliegtuigen opnieuw uit. Schabak ging vervolgens verder met de traditie van Schuco om speelgoed- en modelauto's te produceren.

In het begin van de jaren tachtig, heeft Schabak grotendeels Schuco vervangen, maar het moet niet vergeten worden dat Gama Toys veel Schuco's 1:43 schaallijn heeft gereproduceerd.

Schabak modellen waren eerst een reeks uitsluitend Duitse voertuigen op schaal 1:43. Een Volkswagen Jetta was de eerste auto van het bedrijf, en Volkswagen, Audi, BMW en Ford, Fords, waren het gemeenschappelijke aanbod van het bedrijf. Veel auto's werden aangeboden als promotiemodellen in door de fabrikant goedgekeurde verpakkingen met officiŽle logo's.

Later werden gegoten auto's aangeboden in schaal 1:24 dus Schabak was een van de eerdere modelfabrikanten die naar de grotere maten verhuisde, halverwege de jaren tachtig. Voertuigen aangeboden op de grotere schaal waren: Ford Sierra Cosworth de Sierra ook aangeboden in politie livrei, Granada, Orion en Fiesta XR2i; Audi 80 Quattro, BMW 750, BMW 850 en Z1; Mercedes S klasse en VW Golf VR6.

In de loop van de tijd heeft Schabak een respectabele naam in de gegoten automarkt opgebouwd, hoewel het buiten Europa niet zo bekend is. Buiten Duitsland waren de concurrenten Matchbox, Hot Wheels, Maisto en Corgi populairder.

Vergelijkbaar met Schuco die eraan voorafging, Gama Toys en NZG, hebben Schabak automodellen uitstekende details en proporties, meestal met alle openingen open. De pasvorm en afwerking van Schabak voertuigen leken vaak superieur aan de andere Duitse speelgoedmerken.

Ook vergelijkbaar met andere Duitse schaalproducten op schaal 1:43, worden koplampen meestal uitgevoerd in chroom in plaats van in juwelen. Achterlichten waren meestal rode plastic lenzen. Modelbases zijn diecast vergelijkbaar met Schuco, maar vaak in een donkerdere gun metal kleur. In tegenstelling tot Schuco beschikten Schabak-modellen meestal niet over basisspecificaties van de echte auto's op hun bases. Vaak kwamen modellen in twee verschillende soorten verpakkingen voor de retail speelgoedmarkt  of een kleinere container met een foto van de auto, maar zonder kunststof venster.

Vergelijkbaar met de trend van Mattels Hot Wheels en als kostenbesparing, waren de banden van hard plastic, hoewel wielontwerpen vaak uniek waren voor het specifieke model, een functie die Solido in de jaren 70 pionierde. Audi's vier Auto Union ringen verschijnen bijvoorbeeld op Schabak wielen

Schabak werd in januari 2006 gekocht door Schuco. Schuco maakte sinds 1999 deel uit van de Simba Dickie groep. Ironisch genoeg bezat Schuco nu opnieuw de vliegtuiglijn van Schabak die Schuco oorspronkelijk was begonnen en zich overgaf aan Schabak.

Met een nieuw leven ingeblazen Schuco deed zich een situatie voor vergelijkbaar met Mattel's overname van Matchbox, of Solido werd overgenomen door Majorette (die ook werd gekocht door Simba Dickie, maar eerder waren deze al een tijdje samen). Deze kwestie bestaat uit twee gerespecteerde regels die bij ťťn bedrijf zijn samengebracht en die moeten worden onderscheiden om winstderving als gevolg van interne concurrentie te voorkomen.

De autolijn van Schabak, als onderdeel van Schuco, richtte zich enige tijd op Duitse voertuigen, terwijl de lijnen van Schuco zich richtten op meer speelgoedachtige schalen zoals de Piccolos, autowrakken en auto's uit andere landen. In de jaren 1990 en daarna voegde Schabak bijvoorbeeld Porsches en Mercedes Benzes aan zijn mix toe, maar in 2010 blijkt uit de inzage van de Schuco website dat Schabak autolijnen zijn geŽlimineerd, waardoor de naam Schabak uitsluitend op vliegtuigen is gericht.

   

 

Model auto Plaatsnaam
www.raysautos.nl Amersfoort
www.geerligsdejong.com Doetinchem
www.wentinkhobby.nl Arnhem
www.toms.nl Purmerend
www.autopassion.nl  Haarlem
www.automodellen.nl Doetinchem
www.autoshophetstuurwiel.nl  Assen
www.automobiliahaarlem.nl Haarlem
www.schuitenminiaturen.nl  Rotterdam
www.autolandhilversum.nl Hilversum
www.qualityscales.nl Stadskanaal
www.vos-api.nl Apeldoorn
www.pijp-lines.nl Enschede
www.hobbycar.nl Tilburg
www.interhobby.nl Nijmegen
www.jadaclub.com Nederland

 

Home