Geschiedenis van Lesney Matchbox toys miniatuur auto,s

 
 
Home

Geschiedenis van Lesney Matchbox

Matchbox is een oorspronkelijk Brits speelgoedauto- en miniatuurautomerk dat onderdeel is van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel.
Matchbox is een begrip geworden voor speelgoedautootjes. Dat is opmerkelijk, want aanvankelijk was Matchbox niet meer dan een reclamenaam voor producten van Lesney.
De autoís pasten in een lucifersdoosje (Engels: matchbox). De naam Lesney was afkomstig van de voornamen van de twee oprichters, Leslie Smith en Rodney Smith (geen familie).

 

De geschiedenis

Lesney begon vlak na de Tweede Wereldoorlog met de vervaardiging van speelgoed. Al snel volgde een speelgoedautootje, als begin van een hele reeks. Toen men 75 van deze modellen had, besloot men niet steeds nieuwe nummers toe te voegen, maar sommige modellen te vervangen door nieuwe met het oude nummer, vandaar de naam 1-75-serie.

Een uitzondering hierop zijn vier modellen speciaal gemaakt voor AustraliŽ. Dit zijn de befaamde modellen 76, 77, 78 en 79 in de zogenaamde MB75 Superfast Range.

Een vergissing werd nog wel gemaakt door een van de ingenieurs, die de bodemplaat voor nieuwe regulars wheel-modellen ontwikkelde: de man nummerde gewoon door. Bekend zijn modellen tot en met het nummer 83. Dit veroorzaakte een storm van kritiek bij de winkeliers, want in de Matchbox displays pasten maar 75 modellen! Ook de doosjes zijn gewoon doorgenummerd. Na een paar weken werd deze vergissing teruggedraaid, en werd het nieuwe nummer uit de bodemplaat geslepen en vervangen door een bodemplaat met het nieuwe nummer uit het 1-75-bereik. Modellen die met het nummer groter dan 75 in de handel kwamen zijn zeer zeldzaam en uiteraard heel duur. Compleet met doosje kan een model meer dan 10.000 euro waard zijn.

De series tot 1969/70 zijn de regular wheel-modellen, zo genoemd naar de simpele metalen of plastic wieltjes.

Na 1969 ging Lesney over op de zogenaamde Superfast-wielen, dit om te concurreren met Mattel, dat op de markt kwam in de Verenigde Staten met de Hot Wheels. Deze reden beter en sneller, door de bredere plastic wielen gemonteerd op een dun metalen asje, zo dik als een speld.

Toen Lesney in 1982 failliet ging werd de merknaam Matchbox overgenomen door Universal International, een fabrikant uit Hongkong. Ook deze ging failliet en de merknaam ging naar Tyco. Tyco op haar beurt werd later opgekocht door het op een na grootste speelgoedbedrijf ter wereld: Mattel. Tot opluchting van vele Matchbox-fans zette Mattel ook producent van concurrent Hot Wheels en Corgi de serie voort. Heden ten dage wordt 80% van de wereldwijde omzet in zamac bij Mattel verkocht onder de naam Hot Wheels en 17% onder de naam Matchbox.
 

         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         

 

         
         
         
         
         
Matchbox leger voertuigen        

 

 

Model auto Plaatsnaam
www.raysautos.nl Amersfoort
www.geerligsdejong.com Doetinchem
www.wentinkhobby.nl Arnhem
www.toms.nl Purmerend
www.autopassion.nl  Haarlem
www.automodellen.nl Doetinchem
www.autoshophetstuurwiel.nl  Assen
www.automobiliahaarlem.nl Haarlem
www.schuitenminiaturen.nl  Rotterdam
www.autolandhilversum.nl Hilversum
www.qualityscales.nl Stadskanaal
www.vos-api.nl Apeldoorn
www.pijp-lines.nl Enschede
www.hobbycar.nl Tilburg
www.interhobby.nl Nijmegen
www.jadaclub.com Nederland

    

Home