Geschiedenis van Hot Wheels miniatuur auto,s

 
 
Home

Geschiedenis van Hot Wheels  

Hot Wheels auto’s van Mattel werden voor het eerst geďntroduceerd in 1968. De eerste serie bestond uit zestien modellen van custom auto’s met namen als Python, Custom Cougar, en Hot Heap. De omzet was uitstekend.

In 1969, met een omzet 10 keer hoger dan verwacht, breidde Mattel zijn model lijn naar 40 auto’s.

Het jaar daarop in 1970 kwam de introductie van 34 additionale nieuwe auto’s en 3 nieuwe serie,s van heavyweights de spoilers en de Mongoose en de Snake race team modellen.

Het jaar daarop in 1971 kwam de introductie van 34 nieuwe auto’s. Dit was ook het laatste jaar dat de Hot Wheels werden gemaakt in de VS.

1972 was minder, aangezien de auto’s niet zo goed verkochten als vorige jaren, dit resulteerde in slechts zeven nieuwe modellen.

In 1973 verlaagde zijn productienormen wat betekende dat de modellen na een jaar werden stopgezet, met als gevolg dat sommige verzamelaars zijn gespecialiseerd in de 1973 modellen. 1974 zag zeven nieuwe modellen en 8 verfraaide versies. Dit was het eerste jaar dat alle modellen geëmailleerd werden. 

In 1975 werden de eerste motorfietsen geproduceerd in de geschiedenis van Hot Wheels, maar het bleef bij dat ene jaar en ze werden niet meer geproduceerd tot 1997 met de introductie van Scooter de Scorchin’. In 1976 kwam Super Chromes uit, een lijn van 18 chroom modellen.

In 1977 zag 69 nieuwe voertuigen met 12 nieuwe gietstukken en wijzigingen op 10 eerder uitgegeven modellen. Om de kosten te verminderen begon Mattel met de geleidelijke afschaffing van de “redlines”, beschouwd als een Mattel-logo, ondanks de protesten van de ontwerpers.

In 1978 werden 12 nieuwe modellen uitgegeven, alle modellen voorzien van simpele zwarte banden. 1979 had achttien nieuwe uitgevingen en twaalf modellen in nieuwe kleuren. 1980 zag de verschijning van de Hi-Rakers, waarop de achteras was vastgemaakt aan een apart scharnierende basis die kan worden verhoogd of verlaagd om de helling van het voertuig te verhogen. Werkpaarden werden ook geďntroduceerd.

In 1981 verwelkomde 12 nieuwe modellen en een collectors handboek.

In 1982 begon McDonald’s met de distributie van Hot Wheels als een promotie, en verhuisde Mattel de productie van Hong Kong naar Maleisië. Er waren 23 nieuwe releases van de in totaal 51 modellen.

In 1983, de 15de verjaardag van Hot Wheels, verschenen de ”Real Riders” auto’s met rubber-achtige banden. Deze serie werd immens populair. De productie begon in Mexico voor de Amerikaanse markt en in Frankrijk voor de Europese markt.

In 1984 werd “Ultra Hots” geďntroduceerd als de snelste Hot Wheels ooit. Twee modellen werden nooit verkocht in de VS – de Datsun 200SX in kastanjebruin en de Pontiac J-2000 in het groen.

In 1985 werden Leger en Indy auto’s uitgeven, in dit jaar begon ook de Kellogg’s promotie.

In 1986 werden de Speed Demon en Flip-Out-serie geďntroduceerd.

In 1987 werd een prijsgids uitgebracht, en de eerste collector’s conventie werd gehouden in Toledo, Ohio.

In 1988 werden gouden en zilveren chroom auto’s geproduceerd om de 20e verjaardag te vieren. Het jaar daarop introduceerde Mattel Park-N-Plates, kleine plastic doorzichtige dozen met gekleurde doorzichtige deksels waarop de namen van de voertuigen werden weergegeven. In 1990 werd een model uitgegeven op basis van de Simpsons cartoon. Het eerste vliegtuig (helikopter) verscheen, en er was nu Hot Wheels cornflakes.

1991 werd het laatste jaar voor Park-N-Plates, de 1 miljardste Hot Wheels auto werd geproduceerd en McDonald’s Happy Meal was voorzien van een plastic Hot Wheels. In 1992 werden de Pro Circuit, Gleam Team, en Tattoo Machines geďntroduceerd.

In 1993 werden de populairste modellen opnieuw uitgegeven om de 25ste verjaardag te herdenken. In 1994 was er slechts een nieuwe serie in de vorm van de Vintage collectie. 1995 zag de Treasure Hunt Auto’s, beperkt tot 10.000 per stuk, het meeste zeldzame zijn de witte 1967 Camaro.

In 1996 werden auto’s uitgegeven uit China. In 1997 sponsorde Mattel Kyle Petty in de NASCAR Winston Cup.

In 1998 werden 40 nieuwe gietstukken uitgegeven voor de 30e verjaardag van Hot Wheels, en het bereiken van de 2 miljardste Hot Wheels auto. In 1999 kocht Mattel een software-fabrikant, en crashte de koers van het aandeel. In 2000 introduceerde Mattel de 36 “First Editions”. Een nieuw soort wiel verscheen, gebaseerd op de Matchbox series. In 2003 bracht Mattel samen met Columbia Pictures een Hot Wheels film uit om de 35e verjaardag van de autotjes te vieren.

       
         
       
         
         
         
         
         
         
         
         

 

Model auto Plaatsnaam
www.raysautos.nl Amersfoort
www.geerligsdejong.com Doetinchem
www.wentinkhobby.nl Arnhem
www.toms.nl Purmerend
www.autopassion.nl  Haarlem
www.automodellen.nl Doetinchem
www.autoshophetstuurwiel.nl  Assen
www.automobiliahaarlem.nl Haarlem
www.schuitenminiaturen.nl  Rotterdam
www.autolandhilversum.nl Hilversum
www.qualityscales.nl Stadskanaal
www.vos-api.nl Apeldoorn
www.pijp-lines.nl Enschede
www.hobbycar.nl Tilburg
www.interhobby.nl Nijmegen
www.jadaclub.com Nederland

 

Home