Geschiedenis van Dinky Toys miniatuur auto,s

 
 
Home

 

Geschiedenis van Dinky toys

Dinky Toys, de oervader van onze moderne modellen. Dinky Toys was vroeger een soortnaam voor model auto’s. De meesten van 40 jaar en ouder hebben er wel een paar in hun verzameling gehad.

De eerste Dinky Toys kwamen in december 1933 op de markt, maar hadden nog niet de naam Dinky Toys. Tot april 1934 werden de modellen "Modelled Miniatures" genoemd. Hornby de fabriek verkocht eerst model treinen in de maat O. De auto’s en figuurtjes waren als scenery bedoeld.

 

Er waren twee fabrieken in zowel Liverpool (Engeland) als in Bobigny (Frankrijk). De fabrieken deelden soms ook modellen, maar hadden verder een eigen modellen keus. Voor de oorlog was er een ruim assortiment ontstaan. De allereerste Dinky’s waren van lood gemaakt, maar dat was erg breekbaar en buigzaam en al snel maakte ze een ZAMAC legering die sterker was. Het probleem met oude modellen is wel dat ze een soort metaalmoeheid kunnen hebben, wat ze brokkelig maakt en er ontstaan haarscheurtjes.
 

De oorlog gooide tijdelijk de produktie stil. Er was ook lang geen geld meer voor iets luxe als auto modellen. Rond 1946 verschenen weer de eerste modellen met als 1e na de oorlog een Amerikaanse Jeep.
 

De schoonheid van de serie was de simpele uitvoering. Geen interieur, geen ramen en een model uit maximaal 4 of 5 delen en vaak slechts 2. De bodem van metaal en de body, welke vaak erg mooi was weer gegeven. De serie 24 is nog steeds een veel gezochte reeks. Daarin verschenen Amerikaanse en Franse wagens van die periode.

24 serie      

 

In 1947 werden de eerste Dinky Supertoys uitgebracht. De modellen, bestaande uit grote voertuigen, brandweer wagens en vrachtwagens. Er kwamen auto transporteurs en graafmachines.

                                                                                          

Rond 1956 werd Corgi Toys opgericht. Dat werd een grote concurrent voor Dinky. Zij maakten auto’s met ramen en interieuren en later ook vering. Dinky Toys moest met de nieuwe trend mee gaan om te overleven en maakte succes vol een hele nieuwe reeks. In het begin pasten ze de oude modellen nog aan, maar later werden het eigentijdse wagens, met deuren die geopend konden worden en motor kappen die gedetailleerde motorblokken weergaven.

Dinky toys met ramen.  

    

De schaal bleef altijd rond de 1:43, hoewel dat nog wel eens ruim werd toegepast. Ze maakten nog een reeks die heette Dublo Dinky Toys, bedoeld voor gebruik bij een O schaal trein decoratie. Maar dat heeft niet lang geduurd. In die tijd kwam ook Lesney/Matchbox op de markt en ze besloten niet met hen te gaan concurreren.
 

 

In 1965 werden er de eerste modellen gemaakt in Hong Kong, de goedkope arbeidsmarkt was ook toen gevonden. Het waren kleine wagentjes die in plastic garages verkocht werden.

 

Ook Nederland maakte toen een F1 Lotus wagentje voor hen, gemaakt door gehandicapte mensen onder de naam Best Box.

 

Eind ´60 ´er jaren verschenen de lelijke Dinky Speedwheels. Dit was gekopieerd van Mattel. Daarvoor hadden ze nog echte banden.

 

Er verschenen tv modellen als die van Star Trek en de Thunderbirds, maar ook van de Wrekers. Het ging toen al slechter met de verkoop. Deels door alle goedkopere concurrenten.    

 
Thunderbirds.

 

In 1972 werd de Franse produktie gestaakt. Het Spaanse Pilen nam het nog even over in de 70’er jaren en Solido in de jaren ´80. Engeland hield het iets langer vol, maar besteedde het werk uit aan Polistil in Italië en de firma Universal in Hong Kong. De naam Dinky Toys werd verkocht aan verschillende bedrijven waaronder als laatste aan Matchbox. Deze maakten de leuke serie de Dinky Collection uit Hong Kong. Maar dat duurde maar een paar jaar en Dinky Toys hield op te bestaan.     

 

Model auto Plaatsnaam
www.raysautos.nl Amersfoort
www.geerligsdejong.com Doetinchem
www.wentinkhobby.nl Arnhem
www.toms.nl Purmerend
www.autopassion.nl  Haarlem
www.automodellen.nl Doetinchem
www.autoshophetstuurwiel.nl  Assen
www.automobiliahaarlem.nl Haarlem
www.schuitenminiaturen.nl  Rotterdam
www.autolandhilversum.nl Hilversum
www.qualityscales.nl Stadskanaal
www.vos-api.nl Apeldoorn
www.pijp-lines.nl Enschede
www.hobbycar.nl Tilburg
www.interhobby.nl Nijmegen
www.jadaclub.com Nederland

 

Home