Geschiedenis van Dinky Collection miniatuur auto,s

 
 
Home

Geschiedenis van Dinky Collection

De Dinky Collection werd gelanceerd door Matchbox in 1988 kort nadat de twee bekende merken Matchbox en Dinky toys onder hetzelfde eigenaarschap waren samengekomen. De geselecteerde modellen waren aanvankelijk uit de jaren vijftig en zestig de hoogtijdagen van Dinkys en weerspiegelden een reeks Europese en Amerikaanse modellen op schaal 1:43. Op deze manier complimenteerden zij Matchbox's bestaande modellen van vorig jaar. Het is echter niet helemaal duidelijk waarom het BMW 507 model rond dezelfde tijd als MOYY werd ge´ntroduceerd, in plaats van als een Dinky.

Het assortiment werd de komende jaren uitgebreid met enkele kleurwijzigingen in bestaande modellen en verschillende livreien op de busjes, die ook beschikbaar waren als code 3 modellen. Een aantal modellen werden beschikbaar gesteld als open of gesloten cabriolets, terwijl het MGB GT gietwerk werd gedecoreerd als de standaard 4 cilinder of V8 modellen.

In 1993 of 94 zijn er geen wijzigingen in het assortiment geweest, maar in 1995 zijn er drie nieuwe modellen uitgebracht met een totaal van 35, met enkele definitieve kleurveranderingen. Echter, kort daarna werd het bereik opgeheven waardoor DY 33, DY 35 en DY 36 tot de zeldzaamste en meest gewilde behoren. Het mysterie van wat DY 34 mogelijk is geweest en waarom het niet werd vrijgegeven, wordt nog steeds besproken.

Op twee uitzonderingen na, waren de vrijgegeven modellen alle auto's die werden uitgegeven in rechthoekige kartonnen en gedeeltelijk doorzichtige plastic dozen met een plastic gedeelte voor een deel van de voorkant, eindflappen en deksel. De twee uitzonderingen werden vrijgegeven in volledige, scharnierende kartonnen dozen als speciale edities, hoewel het twijfelachtig is dat de productie beperkt was. Daarvan was er ook geen auto of lichtreclame om 1:43, zijnde een Mercedes coach op 1:50 DY 10.

Veel van de gietstukken werden later hergebruikt voor de Matchbox Collectibles collectie, die voornamelijk alleen per postorder beschikbaar was, en ook opnieuw gebruikte Yesteryear gietstukken. Er werden ook 'Dinky' modellen uitgebracht, maar deze maakten geen deel uit van The Dinky Col lection.

   

 

Model auto Plaatsnaam
www.raysautos.nl Amersfoort
www.geerligsdejong.com Doetinchem
www.wentinkhobby.nl Arnhem
www.toms.nl Purmerend
www.autopassion.nl  Haarlem
www.automodellen.nl Doetinchem
www.autoshophetstuurwiel.nl  Assen
www.automobiliahaarlem.nl Haarlem
www.schuitenminiaturen.nl  Rotterdam
www.autolandhilversum.nl Hilversum
www.qualityscales.nl Stadskanaal
www.vos-api.nl Apeldoorn
www.pijp-lines.nl Enschede
www.hobbycar.nl Tilburg
www.interhobby.nl Nijmegen
www.jadaclub.com Nederland

 

Home